2013. február 14., csütörtök

Sutanta és Krtanta

Van Bengálban egy mondás, amely így hangzik: még a saját orrát is levágja csak azért, hogy másoknak ártson. Ennek a mondásnak a magyarázataként van egy rövid történet, amelyet lelki tanítómesteremtől hallottunk.

Élt egyszer egy faluban két szomszéd. Az egyiküket Sutantának, a másikat Krtantának hívták. Nagyon gyűlölték egymást, örökké csak azon meditáltak, hogyan okozhatnának valamiféle problémát másiknak.Évek óta harcban álltak, míg végre Sutanta megelégelte az örökös gyűlölködést és háborúskodást.
- Elegem volt ebből! – gondolta. - Inkább elmegyek zarándoklatra és megtisztítom magam minden bűntől. Végigjárom a szent helyeket és nem törődöm többé azzal, hogy ostoba dolgokon veszekedjek Krtantával. Amikor Krtanta meghallotta, hogy szomszédja mire készül, nagyon szomorúvá vált. - Mit fogok itthon csinálni, ha Sutanta elmegy?” – gondolkodott magában. - Amikor arra fogok gondolni, hogy ő most szent helyeken jár és békés és boldog, az nagy bánattal fogja majd eltölteni a szívemet. Csak itt fogok unatkozni egész nap és marcangolni fogja a szívemet az irigység, ha Sutanta boldogságára gondolok. Ám ha sikerülne eltérítenem a szándékától, akkor maradna és folytathatnánk a háborúskodást ugyanúgy, mint ahogyan eddig is tettük. Valahogy meg kell akadályoznom, hogy útra keljen és meglátogassa a szent helyeket. Így morfondírozva remek ötlete támadt. Tudta, hogy Sutanta nagyon fél az ómenektől, a rossz előjelektől és sohasem indulna el, ha az indulása napján valamiféle kedvezőtlen dolgot tapasztalna. Azon a napon tehát, amelyre Sutanta kitűzte az indulását, Krtanta kiült Sutanta házával szemben, pont a kapu elé, hogy Sutanta mindenképpen láthassa, amikor útnak indul. Ott ült már kora reggeltől és amikor Sutanta kilépett az ajtón, Krtanta előrántott egy kést és lemetszette vele saját orrát. Ugyanis Bengálban azt tartják, hogy az egy nagyon kedvezőtlen jel, ha valaki utazásra szeretne indulni és indulás előtt meglát valakit, akinek nincsen orra. Ezért mondják Bengálban ezt a mondást, hogy valaki még a saját orrát is levágja csak azért, hogy másoknak ártson.

Ez a történet nagyon szépen kifejezi azt, hogy mennyire őrültté válik valaki, aki irigy lesz egy másik személyre. Még a saját szenvedését sem nézi, ha azzal a másik személynek ártani tud. 

Beszéljünk a franciákról: az első nap

Ohh hát oda nem menj, csalódás, koszos, büdös, és nem kedvesek. Még angolul sem beszélnek. Jó, de ott van Mr. Morrison, és hát bakancslistám...