2013. április 19., péntek

Értés nem megértés

A könyvek drágák, ehhez semmi kétség nem fér. És jön az új Coelho könyv. Mit is tegyek? Nézzük meg az online lehetőségeket. Egyből ki is szúrja a szemem: -20% -20% -20%. Regisztráció és rendelés: gyors és egyszerű. Majd figyelem van-e lehetőség személyes átvételre. Láss csodát van. Jön is a visszaigazolás: átvehető 3-5 munkanap múlva. Elégedettséggel nyugtázom mégsem 3000 Ft hanem 2300: ügyes vagy Barbara. 10 perc és jön egy mail: boltunkban átvehető. Na most értetlenül állok mindez előtt. Mert értem azt ha online rendelem akkor olcsóbb, persze ha a kiszállítási díjat hozzá adjuk akkor nem. De ha személyesen vesszük át igen. Persze pár nappal később jutsz hozzá.  Hogy miért olcsóbb? Talán mert nincs bolt, nincs rezsi, csak egy online felület max 1-2 alkalmazott aki leveszi a polcról, becsomagolja, majd online megrendeli a futárt aki lobogó hajjal szállítja. Na de hogy abba mi az üzlet, hogy megrendelem olcsóbban, majd egyből átvehetem a boltban, ahol amúgy is megvehetném teljes áron?! Talán három mondatot spóroltunk meg, mert kb ennyi lett volna, ha nem látható helyen van a könyv:
  • -          Jó napot kívánok!
  • -          Jó napot,miben segíthetek?
  • -          Az új Coelho könyvet keresném?
  • -          Egy pillanat, tessék itt van. Mást esetleg?
  • -          Köszönöm nem.
  • -          Rendben, 3000 Ft lesz.
  • -          Köszönöm.
  • -          Viszlát.
  • -          Köszönjük a vásárlást, viszlát.

Így meg bementem, köszöntem, mondtam a nevem és hogy mit rendeltem. Egyből odaadták, kifizettem a 2300 Ft-t elköszöntünk egymástól és ennyi.
Vannak dolgok amiket egyszerűen meg kell értenem, mert valami oknál fogva nem tudok rajta túllépni. S vannak dolgok amiket egyszerűen el tudok fogadni, mint pl hogy Isten – Krisna kék. Végül is miért ne lenne kék? Mégis csak Isten.. De ez a vásárlás valahogy nem fér a fejembe. De aztán elkezdtem olvasni a könyvet, s már az egész feledésbe merült, mert hát nem az a fontos, hogy hogyan jutottam hozzá, hanem hogy hozzá jutottam és belemerülhetek. Igaz nem több mint három óra alatt elolvasható, de ez is egy olyan dolog amin túllépek, mert nem a minőség a fontos, a mondanivaló és nem a hosszússág. Lássuk csak:
„Mindig azt halljuk, hogy nem a külső szépség számít,hanem a belső. De ez óriási tévedés. Ha valóban így lenne, minek erőlködnének a virágok, hogy felhívják magukra a méhek figyelmét? És miért formáznának szivárványt a napsugarakkal találkozó esőcseppek? Mert a természet sóvárog a szépség után, és csak akkor nyugszik meg, ha látja felragyogni. A külső szépség a belső szépség megnyilvánulása. Az emberek szeméből áradó fényen keresztül válik láthatóvá. Nem számít, hogy jól öltözöttek vagyunk-e, hogy megfelelünk-e az elegancia szabályainak, és az sem, hogy mindenáron le akarjuk-e nyűgözni a körülöttünk állókat. A szem a lélek tükre, és visszatükröz mindent, ami rejtve van. De a belülről fakadó ragyogáson kívül más szerepe is van a szemnek: kifelé is tükörként működik. Azt is visszatükrözi, aki belenéz. Ha tehát az illető lelke sötét, a saját rútságát fogja látni benne. Hiszen mint minden tükör a szem is a belenéző arcát tükrözi vissza.”

Beszéljünk a franciákról: az első nap

Ohh hát oda nem menj, csalódás, koszos, büdös, és nem kedvesek. Még angolul sem beszélnek. Jó, de ott van Mr. Morrison, és hát bakancslistám...