Hogy mit? Hát természetesen
házi sajt pörköltet. Aki még nem evett az nem tudja mit hagyott ki, aki pedig
evett az még többet és többet akar.
Tehát először is vegyél 4 liter
tejet. Na persze nem boltit, nem uht-t, nem pasztőrözöttet, ne dobozosat, ne
kancsósat hanem azt az igazi piaci házi tejet. Hazaérvén vegyél egy nagy edényt,
jóval nagyobb legyen mint a tej mennyisége, mert minél jobban felfut annál több
a kinyert sajt. Én engedek egy pici vizet az edény aljára, mert nem két percig
kell forralni. Majd zutty bele a tej. Mikor már majdnem kifut, na akkor önts
bele 2-2,5dl 50%-os Olympos citromlevet, kavarj rajta egyet, és látod
hogy szépen kicsapódik és elkülönül a savótól. Persze ha már forralás közben
citrom hozzáadása nélkül ez megtörtént akkor savanyú volt a tej, de sebaj tuti
vega túrós csusza receptem is van (igen szalonna nélkül). Szóval kicsapódás
után még pár perc nagy láng, aztán vagy 5 perc kis láng, majd állni hagyod 10
percig. Közben keresel egy szűrőt, és egy konyharuhát. Én mondjuk pelenkát
használok. A szűrőbe teszem a pelust, beleöntöm a kicsapódott sajtot (a savót
félre is teheted, van aki szereti: én nem) majd kinyomkodod a peluson keresztül
a benne maradt savót: igen iszonyat meleg, de a jóért szépért mindig szenvedni
kell. Vegyél elő egy tálcát aminek van széle, mert senki sem olyan ügyes, hogy
az összes savót kinyomja belőle. Kissé eligazítod a pelusban a sajtot, majd én
egy edénybe vizet engedek (persze ha a savót meghagytam volna, azt önteném
bele) és a sajtra helyezem. Nyomást gyakorlok rá, látni fogod hogy van ott még
savó. Majd állni hagyod egy fél órát. Aztán kiveszed a pelusból, és igaz hogy a
mintázata rajta lesz a sajton, de hipp-hipp kész a saját sajtod, hozzáadott E
nélkül, és még a borjúmirigyből kivont cucc is kimaradt belőle. Hagyod kihűlni.
Ha kíváncsi vagy mérd le, hogy ha máshonnan veszel tejet össze tudd hasonlítani
a kinyert mennyiséget. Ha kihűlt szépen kockázd fel, ha multitasking vagy
közben egy serpenyőben bő olajat forralj, majd helyezd bele a kockákat. Ne
tegyél bele sokat mert összeragad, de ha már összeragadt sebaj mert ha kihűlt
akkor a kockákat szépen külön tudod szedni. Figyelj mert csapkodni fog, ha
előtte levő nap készíted a sajtot akkor nem „köpköd” annyira. Közben egy
zöldpaprikát is vágj kis apró kockára, ha szereted a csípőset akkor zölderőset
vegyél. Ha kisütötted a sajtot, olyan arany színű legyen, szedd ki tálba, majd
az olajból tegyél pár kanállal 4-5-6 egy lábasba. Abba tedd bele a zöldpaprikát
és jól párold meg, szeretem az üvegesre párold kifejezést bár azt inkább a
hagymára használják. És igen a hagyma kérdés. Szóval ha a paprika megpárolódott
de nem sült meg, akkor tegyél bele 3-4 teáskanál hinget, kavargasd és számolj
10-ig, majd vedd le a tűzről, tegyél bele egy kis feketeborsot és 3-4 teáskanál
pirospaprikát (szegedit mert az a jóóó!) és kavard össze, a lángot vedd vissza,
és a lábast tedd vissza. Ekkor beleteheted a két doboz konzervparadicsomot,
ismét keverd össze és főzd, forrald vagy 10 percig, utána passzírozd össze
krumplinyomóval. Mehet bele a sajt, keverd össze és öntsd fel annyi vízzel,
hogy jól ellepje. Aztán tegyél bele egy teáskanál cukrot, két teáskanál sót és
vagy 3-4 kis kupaknyi citromlevet, újra kavarás, majd fedő rá és forrald. Kb 35-40
percig főzd, kavargasd és ha fogy a leve öntsd fel vízzel. Ha nem fogyna akkor
vedd le a fedőt és úgy főzd, mert elpárolog. 40 perc után zutty bele egy nagy
pohár tejföl, ismét kavarás. Utána forrald újra föl, 5 percig még hagyd a nagy lángon.
Elzárhatod, lefedheted és hagyd állni. Csinálhatsz mellé tésztát, krumplipürét,
rizst. De én hajdinával szeretem. És persze ha közben nem kóstoltad és a hing
helyett nem hagymát tettél bele, no meg a tészta is tojásmentes, mondj el egy
maha mantrát és máris tettél valamit a lelki életedért is..
Na és persze jó étvágyat Neked!
Én még készítettem hozzá egy kis salátát, és főzés közben mosogattam, a pelust is
kimostam (mert a tejes cucc ha beleszárad, jajj de nem jó illatú), mert hát nő
lennék és igazán multitasking így a fotózás sem maradt el.