Van mikor élünk a nagy semmiben,
mikor szinte semmi sem történik csak éljük a napokat egymás után, monotonon
szürkén. Aztán egyszer csak mintha minden a feje tetejére állna: csak kapkodod
a fejed és nem érted hogy történhet ennyi minden szinte egyszerre. Mikor az
életed összes területén változás történik, mikor legszívesebben már csak élnéd
a napokat egymás után monotonon. Szombaton a Biri fesztivál elhúzódott, így
alig 5 óra alvás után már az étteremben voltam készülve a tökfőzelékre. Az
étterem udvara mint egy atomrobbanás után: a kis épületek lerombolva, mindenhol
törmelék és tégla. Tegnap még izgulhattunk, hogy lesz-e gáz, mára már
izgulhattunk, hogy az állványok közt hogyan is pakolunk ki a pincéből. Alig 10
percet töltöttem el ezen körülmények közt, épp egy ládányi tököt tartottunk mi
lent, más meg várta fent. Mikor fent társunk nem stabil támasztékot választott,
így egyenesen ránk esett, még jó hogy volt mire. A láda repült, így viszont
egyből nyilvánvaló volt, hogy némely tök és cukkini már nem felhasználható
állapotban van. Na az izgalom után mindenkibe beleparancsoltam egy túró rudit, mert
ez mindent megold. Jött a pucolási és a gyalulási fázis. Egy-két perc után
kiderült, hogy az új gyalunk nagyon éles, így irány a bolt egy pár
sebtapaszért. Ekkor már kilátásba helyeztem, hogy a következő „baleset”
áldozatát hazaküldöm. Folytatódott a küzdelem a tökökkel, mert bár egyszerűnek
tűnhet, de még sem olyan egyszerű a pucolása. Természetesen egyszerre főztünk,
míg mások szigetelték kívülről az épületet. Fúrás, faragás, flexelés… Majd a kinti furás, bent
okozott némi változást a lámpatestben. Fáradtságom és idegeim kezdték feladni a
szolgálatot, de még nem volt itt az összeomlás ideje, hiszen később derült ki,
hogy a gázzsámollyal történt valami. Ott is jött a gáz ahol nem kellett volna,
és ahol pedig ezerrel kellett volna lángolnia, na ott csak pislogott. Nehéz így
60-70 liternyi tököt forralni, főzni. Szakácsunk cserélgette az edényeket, és
déli 12-re csak kész lettünk. Mivel az udvaron minden lebontva, árnyékot adó
fánk pedig kivágva, így kicsiny csapatunk a forróságban állva osztotta az ételt
az érkezőknek, aki csodálkoztak azon hogy mi minden történt itt egy hét
leforgása alatt. Kérdezték milyen az étel. Nem mertem bevallani, hogy fogalmunk
sincs, mert a kóstolásra nem volt időnk, hiszen épp kész lettünk, épp hogy az
Úr ehetett belőle, és épp hogy túléltük az egészet. Az emberek jöttek és
mentek, majd a maradékot mi is meg tudtuk kóstolni. Nagyot szusszanva ültünk a
frissen burkolt teraszon és már csak nevettünk az egészen. Ezt is megcsináltuk,
túléltük..
2013. augusztus 27., kedd
Beszéljünk a franciákról: az első nap
Ohh hát oda nem menj, csalódás, koszos, büdös, és nem kedvesek. Még angolul sem beszélnek. Jó, de ott van Mr. Morrison, és hát bakancslistám...
-
Réges-rég, a Treta-yugában élt egy hatalmas király, akit Indradyumnának hívtak. Gazdagsága felbecsülhetetlen mértéket öltött, mindene me...
-
Ó, Uram, segíts, hogy bármi is érjen a mai napon, azt békésen el tudjam fogadni! Segíts, hogy teljesen meg tudjak hódolni a szent vágyad...
-
Napjainkban Dániában 13 kutyafajtát már betiltottak, most további 12 fajtán a sor. 2010-ben Dániában bevezették az egyik legszigorúbb k...