2022. július 20., szerda

A füst

Hajnali 3:30 émelyítő füst. Valami ég. Nem, ez a tegnap délutáni nád, ami órákig égett. Várjuk az esőt, az életet adó vizet, mint a Messiást. De tudjuk: a Messiások ritkán jönnek közénk, és ha itt vannak fel sem ismerjük.

Csukjam be az ablakot? Nem, mert megsülök. Jó akkor elindítom a klímát (ilyen rezsi árak mellett..napi politika kipipálva).

Felesleges bármit tenni masszívan beállt már a füst, ez bizony nem mozdul meg.

Ismerős ez valahonnan. És jön a felismerés: India. Ez az a mély és szúrós és nehéz szag, ami ottlétemet állandóan körbeveszi. Ami az első pillanatban megfogott, körül ölelt és fogva tartott. A szag, ami rabul ejt. Akár egy parfüm reklám. Ahogy jött a felismerés, már jönnek is az emlékek: a színek, az ízek, a hangok, az arcok, a tekintetek. És az érzések. Az érzések, melyek ott vannak bennem elrejtve, magam előtt sem felfedve.

A füst ólomsúllyal nehezedik a mellkasomra szinte meggátolva a légzést.

Emlékeszem az első indai utamon a megkönnyebbülésre, mikor a Himalájába érve hosszan, mélyen beszívhattam a levegőt és élveztem az oxigént. Milyen könnyen megfeledkezünk erről az alapvető (mert mi alapvetőnek tekintjük) dologról. És milyen nagyszerű érzés ennek az alapvető folyamatnak minden másodpercét élvezni, minden pórusodban átélni.  

Alapvető..így már négyszer írtam le. Véletlen szóismétlés vagy hangsúlyozás?! Mert ugye ami van az természetes, azért nem hálálkodunk..bezzeg ami nincs az fáj. Kérdezd meg az oxigénpalackkal élőket, a lélegeztetőgépen levőket, a codiv által 20% tüdőkapacitással tovább létezőket, mit nem adnának egy mély lélegzetért?!

Hajnali 4:30 és a füst már nem zavar.

Beszéljünk a franciákról: az első nap

Ohh hát oda nem menj, csalódás, koszos, büdös, és nem kedvesek. Még angolul sem beszélnek. Jó, de ott van Mr. Morrison, és hát bakancslistám...