2015. július 1., szerda

Főzzünk együtt HBB

Hogy mit? Hát természetesen házi sajt pörköltet. Aki még nem evett az nem tudja mit hagyott ki, aki pedig evett az még többet és többet akar.
Tehát először is vegyél 4 liter tejet. Na persze nem boltit, nem uht-t, nem pasztőrözöttet, ne dobozosat, ne kancsósat hanem azt az igazi piaci házi tejet. Hazaérvén vegyél egy nagy edényt, jóval nagyobb legyen mint a tej mennyisége, mert minél jobban felfut annál több a kinyert sajt. Én engedek egy pici vizet az edény aljára, mert nem két percig kell forralni. Majd zutty bele a tej. Mikor már majdnem kifut, na akkor önts bele 2-2,5dl 50%-os Olympos citromlevet, kavarj rajta egyet, és látod hogy szépen kicsapódik és elkülönül a savótól. Persze ha már forralás közben citrom hozzáadása nélkül ez megtörtént akkor savanyú volt a tej, de sebaj tuti vega túrós csusza receptem is van (igen szalonna nélkül). Szóval kicsapódás után még pár perc nagy láng, aztán vagy 5 perc kis láng, majd állni hagyod 10 percig. Közben keresel egy szűrőt, és egy konyharuhát. Én mondjuk pelenkát használok. A szűrőbe teszem a pelust, beleöntöm a kicsapódott sajtot (a savót félre is teheted, van aki szereti: én nem) majd kinyomkodod a peluson keresztül a benne maradt savót: igen iszonyat meleg, de a jóért szépért mindig szenvedni kell. Vegyél elő egy tálcát aminek van széle, mert senki sem olyan ügyes, hogy az összes savót kinyomja belőle. Kissé eligazítod a pelusban a sajtot, majd én egy edénybe vizet engedek (persze ha a savót meghagytam volna, azt önteném bele) és a sajtra helyezem. Nyomást gyakorlok rá, látni fogod hogy van ott még savó. Majd állni hagyod egy fél órát. Aztán kiveszed a pelusból, és igaz hogy a mintázata rajta lesz a sajton, de hipp-hipp kész a saját sajtod, hozzáadott E nélkül, és még a borjúmirigyből kivont cucc is kimaradt belőle. Hagyod kihűlni. Ha kíváncsi vagy mérd le, hogy ha máshonnan veszel tejet össze tudd hasonlítani a kinyert mennyiséget. Ha kihűlt szépen kockázd fel, ha multitasking vagy közben egy serpenyőben bő olajat forralj, majd helyezd bele a kockákat. Ne tegyél bele sokat mert összeragad, de ha már összeragadt sebaj mert ha kihűlt akkor a kockákat szépen külön tudod szedni. Figyelj mert csapkodni fog, ha előtte levő nap készíted a sajtot akkor nem „köpköd” annyira. Közben egy zöldpaprikát is vágj kis apró kockára, ha szereted a csípőset akkor zölderőset vegyél. Ha kisütötted a sajtot, olyan arany színű legyen, szedd ki tálba, majd az olajból tegyél pár kanállal 4-5-6 egy lábasba. Abba tedd bele a zöldpaprikát és jól párold meg, szeretem az üvegesre párold kifejezést bár azt inkább a hagymára használják. És igen a hagyma kérdés. Szóval ha a paprika megpárolódott de nem sült meg, akkor tegyél bele 3-4 teáskanál hinget, kavargasd és számolj 10-ig, majd vedd le a tűzről, tegyél bele egy kis feketeborsot és 3-4 teáskanál pirospaprikát (szegedit mert az a jóóó!) és kavard össze, a lángot vedd vissza, és a lábast tedd vissza. Ekkor beleteheted a két doboz konzervparadicsomot, ismét keverd össze és főzd, forrald vagy 10 percig, utána passzírozd össze krumplinyomóval. Mehet bele a sajt, keverd össze és öntsd fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Aztán tegyél bele egy teáskanál cukrot, két teáskanál sót és vagy 3-4 kis kupaknyi citromlevet, újra kavarás, majd fedő rá és forrald. Kb 35-40 percig főzd, kavargasd és ha fogy a leve öntsd fel vízzel. Ha nem fogyna akkor vedd le a fedőt és úgy főzd, mert elpárolog. 40 perc után zutty bele egy nagy pohár tejföl, ismét kavarás. Utána forrald újra föl, 5 percig még hagyd a nagy lángon. Elzárhatod, lefedheted és hagyd állni. Csinálhatsz mellé tésztát, krumplipürét, rizst. De én hajdinával szeretem. És persze ha közben nem kóstoltad és a hing helyett nem hagymát tettél bele, no meg a tészta is tojásmentes, mondj el egy maha mantrát és máris tettél valamit a lelki életedért is..


Na és persze jó étvágyat Neked! Én még készítettem hozzá egy kis salátát, és főzés közben mosogattam, a pelust is kimostam (mert a tejes cucc ha beleszárad, jajj de nem jó illatú), mert hát nő lennék és igazán multitasking így a fotózás sem maradt el. 

Beszéljünk a franciákról: az első nap

Ohh hát oda nem menj, csalódás, koszos, büdös, és nem kedvesek. Még angolul sem beszélnek. Jó, de ott van Mr. Morrison, és hát bakancslistám...