2017. április 13., csütörtök

..én és a gomba

Lassan 12 éve élem vegetáriánus életem. Kijelenthetem, hogy küzdelmekkel teli élet ez. Sokaknak még mindig életidegen ez a táplálkozás. Igaz több millió hindu él így Indiában, de ez az embereket nem hatja meg. Sokan úgy gondolják, hogy azért nem esznek húst, mert szegények, bezzeg ha lenne pénzük. Ember! Vettél te télen padlizsánt, karfiolt? Szerintem az ára vetekszik a húséval.
És tudom ám fokozni vegetáriánus dolgomat azzal, hogy nem eszek gombát. Ekkor már szemöldök felhúzással jelzik az emberek, hogy ez már nonszensz. Én megmosolyogva közlöm: nekem ez az extrém sportom.
Na de mi is a bajom a gombával? Ez már gyermekkoromra visszavezethető. Egyszerűen, ahogy a halnak úgy a gombának sem tetszett sem az illata (nekem szag) sem az állaga. Ráharaptam, rágtam és semmi. Csak forgattam a számban. És ekkor még a hússal semmi bajom nem volt. Később már tudatosan nem ettem, hiszen az egyik megközelítés szerint (a védikus/keleti/indiai kultúra) a világon mindent uralnak a kötőerők. Ezen kötőerőket három osztályba sorolják: jóság, szenvedély és tudatlanság. Aki lelkileg fejlődni szeretne (nem az össze indiai) az törekszik a jóság kötőerejébe tartozó dolgokat végezni. És hova tartozik a gomba? Melyik osztályba? Természetesen a tudatlanságba ugyanis az nedves, hűvös, hideg helyen terem. Így azt tartva, hogy az elfogyasztott ételek befolyásolják a fogyasztó tudatát, igyekeznek csak a jóság minőségébe tartozó ételeket fogyasztani, és kerülni azt, ami a másik kettőbe tartozik. És ugye azzá válsz amit eszel? És ki akar tudatlan lenni? Na, én ugyan nem.

Ha egy kicsit biológiai szemmel nézzük, akkor a rendszertanban régebben a növények világába sorolták a gombákat, ma már azonban külön csoportba sorolják őket, mivel sejtjeik felépítése, testszerveződésük, és anyagcseréjük nagymértékben eltér a növényekétől. Nekem, mint ahimsa (erőszak nélküli) vegetáriánusnak ez épp elég. Valójában, majd ha eldöntik az okos emberek, hogy növény vagy állat, akkor lehet másként állok hozzá. Bár az állagán, az illatán, az ízén az identitás zavar megszüntetése nem változtat. És akkor meg sem említettem a mérgező gombákat, vagy a gombás betegségeket. Persze ismerem a gyógyító hatásukat is (magas vérnyomás, érrendszeri megbetegedések, életelixir, véralvadásgátló stb) vagy kábító hatásukat. Igen tudom, hogy ezek nem azonosak az étkezési gombákkal, de valahogy úgy vagyok én ezzel, mint a penésszel. Értem én, hogy nemes penész, de köszönöm én a sajton sem akarom látni.